ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Синелибри стартира в Пловдив с „Да бъдеш Мария“

Остават броени дни до началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри в Пловдив. Най-грандиозното киносъбитие на есента започва на 19 октомври с биографичната драма „Да бъдеш Мария“, която осветлява щекотливи факти около заснемането на противоречивия шедьовър „Последно танго в Париж“ в контекста на движението за защита на жените от насилие. Младото дарование Анамария Вартоломей влиза в кожата на френската звезда Мария Шнайдер, партнира ѝ Мат Дилън в ролята на Марлон Брандо.

В съответствие с мотото на фестивала „Поезия безкрай“ програмата обхваща заглавия, които се отличават с изключително кинематографично майсторство, но това не е единственото, което ги свързва с поезията. Филмът „Вечният визионер“ например разказва за Луиджи Пирандело – брилянтен новелист, драматург и поет, лауреат на Нобелова награда за литература (1934). Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя след себе си огромно книжовно наследство, но и полярни мнения за идеологическите си възгледи.

Същинска сетивна експлозия предлага драматичният фентъзи мюзикъл „Операта!“ с Венсан Касел, Роси де Плама и Фани Ардан в главните роли. Творбата се уповава на виртуозни арии от Верди, Пучини, Росини, Моцарт, Вивалди и Глук, изкусно вплетени в потока на повествованието. Различни стилове и жанрове се сливат с трагичната красота на мита за Орфей и Евридика, изковавайки нов емоционален език.

Почитателите на култовия шотландски писател Ървин Уелш ще имат възможност да гледат документалния филм „Избери Ървин“, в който той споделя моменти от собствената си житейска история и философия, докато негови пламенни почитатели от артистичния свят разкриват страстта си към книгите му. Творчеството на Уелш се занимава с мрачните подземия на човешката природа, цената на антиконформизма, саморазрушителните зависимости, социалната изолация и покварата на властта. „Библията за аутсайдери“ „Трейнспотинг“ разтърсва литературния свят с бруталния си черен хумор и от 1993 г. насам е многократно преиздавана и двукратно екранизирана от Дани Бойл.

Киноманите не бива да пропускат още една биографична драма – „Лимонов“ на Кирил Серебренников, адаптация по книга на френския писател Еманюел Карер. Бен Уишоу прави изумителна роля в този хипнотичен филм, който повежда зрителя на пътeшествие из Русия, Америка и Европа от втората половина на XX век, за да разкаже скандалната история на Едуард Лимонов (1943-2020), радикалния съветски поет, който се превръща в скитник в Ню Йорк, сензация във Франция и политически антигерой в Русия. Автор на адаптирания сценарий на „Лимонов“ е самият Павел Павликовски, полско-британски режисьор и сценарист, известен с филми като „Студена война“ и „Ида“, за който получава „Оскар за най-добър чуждоезичен филм“.

На 2 ноември ще бъде излъчена умопомрачителната черна комедия „Второ действие“ с Луи Гарел и Леа Сейду, дело на един от най-оригиналните съвременни режисьори на Франция – Контан Дюпийо („Яник“, „Дааали!“). Филмът е метатекстуална провокация с абсурдистки привкус – шега с киното като илюзия и рефлексия на живота, шега със суетата на актьорите и техните агенти, шега с отношението на зрителите към крайния резултат от снимачния процес. Не на последно място „Второ действие“ иронизира охотата, с която се превръщаме в роби на собствените си технологични достижения – такъв нов „идол“, схващан като глобална заплаха за човешкото и човека, е изкуственият интелект.

Жителите и гостите на Града под тепетата ще могат да си припомнят и една класическа приключенска драма – „Зорба гъркът“ (1964) на реж. Михалис Какоянис, адаптация по романа „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис, с Антъни Куин в главната роля. Филмът е сред основните заглавия на 37-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в седем категории, включително за „най-добър филм“, като печели три статуетки.

На 3 ноември от 16:30 ч. ще бъде показан пилотен 30-минутен откъс от бъдещата документална поредица „Петокнижие Анжелово“, посветена на непрежалимия киносценарист, писател, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн, който ни напусна на 100-годишна възраст. Ценителите на неговото разнолико и дълбоко хуманно творчество, които познават предизвикателния му житейски път, знаят, че той започва именно в Пловдив през 1922 година.

Всички премиерни заглавия от програмата на Синелибри Пловдив са достъпни тук: https://www.cinelibri.com/cinelibri-v-plovdiv-lucky-dom-na-kinoto/. Домакин на прожекциите по традиция е Лъки Дом на киното. Билети може да бъдат закупени от касата на киното и онлайн.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори, обявени тук. Официални превозвачи на фестивала: Moto-PfoheBulgaria Air.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина